Jak vám porodní asistentka může pomoci během těhotenství a porodu: klíčové výhody a služby


Těhotenství a porod jsou jedny z nejkrásnějších, ale zároveň i nejnáročnějších období v životě každé ženy. Během těchto devíti měsíců se tělo mění, hormony kolísají a myšlenky na blížící se porod mohou vyvolávat stres a obavy. V takových chvílích je dobré mít po svém boku někoho, kdo vám poskytne podporu, radu a klidnou přítomnost - porodní asistentku.
Porodní asistentka je jakýmsi andělem strážným pro nastávající maminky. Jejím hlavním úkolem je poskytnout vám emocionální, fyzickou a informační podporu během těhotenství, porodu i šestinedělí. Abychom lépe pochopili, jak vám porodní asistentka může pomoci, pojďme se podrobněji podívat na klíčové výhody a služby, které nabízí.


1. Emocionální podpora


Být těhotná, znamená procházet si celou řadou emocí, od radosti a nadšení až po strach a úzkost. Porodní asistentka je tu proto, aby vás ujistila, že vaše pocity jsou normální a že  v tom nejste sami. Jejím cílem je poskytnout vám pocit bezpečí a důvěry, který vám pomůže zvládnout těhotenství i porod s klidnou myslí. Společně se věnujete všem obavám a strachům a snažíte se je společně minimalizovat nebo najít řešení.
*Představte si situaci, kdy se v noci probudíte s pocitem, že něco není v pořádku. Místo toho, abyste se trápili a zbytečně se stresovali, můžete jednoduše zavolat své porodní asistentce a sdělit jí své obavy. Ona vás uklidní, poskytne vám potřebné informace a pokud by bylo třeba, doporučí vám navštívit lékaře.


2. Fyzická podpora


Během těhotenství řada žen zažívá stav nepohodlí a bolesti ve spojisti s přetížením těla z rychle rostoucího bříška.  Velkou výzvou a mnohdy i strachem je pak samotný porod a jeho zvládnutí. Porodní asistentka je vyškolená v technikách, které vám pomohou zmírnit bolest a uvolnit napětí ve vašem těle. Ať už jde o masáže, akupresuru , správné dýchání nebo úpravu polohy miminka, porodní asistentka vám ukáže, jak si ulevit , zvládnout bolest během porodu a zároveň co nejsnadněji navést miminko do pánve.


*Představte si, že jste v porodnici a začínají se objevovat první kontrakce. Místo toho, abyste se báli a byli nervozní, porodní asistentka vám pomůže najít tu nejpohodlnější polohu pro úlevu i efektivní práci a postup miminka, naučí vás správně dýchat a uvolnit se. Díky tomu budete lépe zvládat bolest a celý porod proběhne hladčeji a často i rychleji.

DSC 4743 Renata foltysova
3. Informační podpora


Porodní asistentka je odbornice na těhotenství a porod, což znamená, že má odpovědi na všechny vaše otázky a obavy. Ať už potřebujete radu ohledně stravy, cvičení nebo zdravotních problémů, porodní asistentka vám poskytne aktuální a spolehlivé informace založené na nejnovějších vědeckých poznatcích.
Představte si situaci, kdy se rozhodujete mezi různými způsoby porodu - císařským řezem, přirozeným porodem nebo třeba porodem do vody. Porodní asistentka vám podrobně vysvětlí klady a zápory každé metody, pomůže vám zvážit všechny faktory a nakonec se rozhodnout pro ten nejlepší způsob pro vás a vaše dítě.


4. Podpora partnera


Porodní asistentka nejenže pomáhá nastávajícím maminkám, ale také jejich partnerům. Jejím úkolem je naučit partnery, jak mohou být během těhotenství a porodu co nejvíce nápomocni. Díky tomu se posiluje vztah mezi vámi a vaším partnerem a oba se můžete těšit na společnou radost z příchodu nového člena rodiny. Zároveň porodní asistentka drží klidnou a trpělivou atmosféru, podporu a povzbuzení po celou dobu těhotenství, porodu, ale i po něm.


Zkrátka, porodní asistentka je jako světlo v temnotě, které vás provází celým těhotenstvím a porodem. Je to osoba, na kterou se můžete obrátit s jakýmkoli problémem nebo otázkou, a která vám poskytne klid, podporu a odborné znalosti. Ať už jste poprvé těhotná nebo již máte zkušenosti s porodem, porodní asistentka vám pomůže prožít toto období s radostí a klidem.

 DSC5798 Renata foltysova