Výběr ideální porodní asistentky: tipy a rady, jak najít tu pravou

Těhotenství a porod tvoří zásadní období v životě každé ženy. Ať už jste nastávající maminkou poprvé nebo již máte zkušenosti s mateřstvím, je důležité se na tuto etapu dobře připravit a mít po svém boku někoho, kdo vám bude oporou, rádcem a pomocníkem. Někdo si vystačí sám se sebou, někoho podporuje maminka nebo už zkušená kamarádka a samozřejmě i tatínek dítěte. Někdy však můžete mít pocit, že by to chtělo něco víc...

Porodní asistentka je právě tou osobou, která vám může pomoci překonat strachy, otázky a nejistoty spojené s těhotenstvím, porodem i obdobím po něm. Jak ale vybrat tu pravou porodní asistentku? V dnešním příspěvku se podíváme na několik tipů a rad, které vám pomohou najít ideální porodní asistentku pro vaše potřeby.

Než začneme, ráda bych zde uvedla pár odlišností, které mezi porodními asistnektami jsou.

  • Komunitní porodní asistentka


Komunitní porodní asistentka je často spojena s mateřským centrem či sdružením, které nabízí služby a kurzy pro těhotné ženy, rodiny nebo děti, rovněž ale může mít i úvazek nebo pracovní dohodu v  konkrétní porodnici.

Výhodou takové asistentky je její blízkost k místní komunitě a znalost místních zdrojů a služeb. Péče komunitní porodní asistentky je kontinuální - pečuje o ženu v průběhu těhotenství, při porodu a následně v šestinedělí, tudíž si nejste neznámé. Žena má možnost vytvořit si vztah a důvěru ke konkrétnímu pečovateli, což samo o sobě zlepšuje nejen spolupráci, ale především výsledky u porodu a spokojenost s ním. V ideálním případě porodní asistentka spolupracuje s lékaři, porodními domy (v zahraničí, v ČR zatím bohužel ne) či nemocnicemi a pomáhá zajistit plynulý průběh těhotenství a porodu ve spolupráci s ostatními odborníky. Péče probíhá většinou v domácím prostředí za účasti blízké rodiny, což je obzvlášť v období po porodu velmi výhodné a pohodlné. Kontinuální péče porodní asistentky patří mezi nejbezpečnější modely péče. Pokud má komunitní porodní asistentka smlouvu s porodnicí, pečuje o ženu o porodu v plných kompetencích.

DSC 4847 Renata foltysova

  • Nemocniční porodní asistentka


Nemocniční porodní asistentka je zaměstnancem konkrétní nemocnice či porodnice a jejím hlavním úkolem je pečovat o těhotné a rodící ženy během jejich pobytu v zařízení. Porodní asistentka je přítomna na 12 hod směně a následně se střídá s další kolegyní. Porodní asistentky pracující v nemocnici jsou velice zkušené a školené v akutní péči. Většinou se péče dělí mezi další odbornosti, jako je lékař porodník, pediatr, novorozenecká sestra.  Bohužel ne vždy má porodní asistentka dostatek prostoru na individuální péči. V ČR se rozběhl i model péče zvaný CPA - Centrum porodní asistence, kde je snaha péči více individualizovat. Jednotlivé porodnice i tyto centra se v nabízených službách a možnostech liší. Jednou z možností je domluvit si individuální péči s konkrétní porodní asistentkou, která ženu k porodu doprovodí. Pokud plánujete porodit v nemocnici, může být takováto asistentka vhodnou volbou. Je důležité se ovšem předem informovat o možnostech a podmínkách spolupráce s nemocniční porodní asistentkou, aby nedošlo k nedorozuměním či komplikacím.

 


 V čem mi může porodní asistentka pomoci v těhotenství, u porodu a po něm?


Porodní asistentka je vaší průvodkyní na cestě těhotenstvím a mateřstvím. Pomáhá vám s přípravou na porod, poskytuje informace o různých metodách a technikách zvládání bolesti, radí vám ohledně stravy, cvičení a péče o sebe i miminko. Během porodu je vaší oporou, pomáhá vám udržet klid a soustředění a komunikuje s lékaři a sestrami. Po porodu vám pak poskytuje podporu při kojení, péči o novorozence a zotavování se z porodu. V kontinuálním modelu péče se tvoří vzájemný vztah a důvěra. 


 Jak najít tu pravou porodní asistentku?

  • Ptejte se svých přátel, rodiny či známých, kteří již mají zkušenosti s porodní asistentkou. Doporučení od důvěryhodného zdroje je často tou nejlepší cestou. 
  • Navštivte místní centra pro těhotné ženy, porodní domy či nemocnice a informujte se o možnostech spolupráce s porodními asistentkami.
  • Využijte internet k vyhledání recenzí, referencí a zkušeností ostatních žen s konkrétními porodními asistentkami.
  • Seznamte se osobně s několika vybranými asistentkami a promluvte si o jejich přístupu, zkušenostech a očekáváních. Je důležité, abyste si s vaší budoucí porodní asistentkou rozuměly a cítily vzájemnou důvěru.

baby belly 1533541 1920

 

Výběr ideální porodní asistentky je důležitým krokem na cestě k bezproblémovému těhotenství, porodu a období po něm. Nebojte se položit otázky, sdílet své obavy a hledat tu pravou osobu, která vám bude oporou v této nezapomenutelné životní etapě. Přeji vám úspěšný výběr a krásné těhotenství!